Fem tips til mere overskud i forældreskabet

Selv om dét at være forælder er fantastisk, er det også udfordrende opgave. Og særligt når man har børn med udfordringer, diagnoser eller børn, som er i mistrivsel, er hverdagen og forældreskabet typisk endnu mere hektisk og stressende.

Men forestil dig, at du er i et fly og pludselig falder iltmaskerne ned. Hvad gør du? Du tager din egen iltmaske på først, ikke? Det er i hvert fald det, vi er instrueret i! Og hvorfor egentlig? Fordi hvis du ikke passer på dig selv, kan du ikke være der for dine børn.

Det samme princip gælder i livet som forælder. Vi er ofte så optagede af at tage os af vores børn, at vi glemmer at fylde vores eget energidepot op. Men her er dealen: Hvis du ikke husker dig selv, er risikoen for udbrændthed, overvældelse, stress og i værste fald depression endnu større.

I dette indlæg deler vi gode råd og kærlige reminders til forældre, når det kommer mere overskud i forældreskabet.

Acceptér dine følelser

Det er helt naturligt at opleve følelser som frustration, stress eller bekymring, når man har børn med udfordringer eller særlige behov. Det er vigtigt at acceptere disse følelser og erkende, at de er en del af forældreskabet. Ved at anerkende dine følelser kan du bedre håndtere dem og finde måder at slappe af på.

Skab et støttende netværk

At være en del af et stærkt og støttende netværk kan for mange forældre være afgørende. Del dine bekymringer, erfaringer og succeser med andre forældre i samme situation. Det kan måske give dig en følelse af at være forstået og mindsker følelsen af isolation. Søg også gerne støtte fra professionelle, såsom terapeuter eller støttegrupper, der kan hjælpe dig med at håndtere stress og angst.

Prioritér selvpleje

Det er vigtigt at huske, at du som forælder også har brug for tid til selvpleje. Find tid i din travle hverdag til at gøre noget, der bringer lige præcis dig glæde og afslapning. Dette kan være alt fra at læse i en god bog, gå en tur i naturen, drikke kaffe med en ven, dyrke motion eller have en hobby. Selvom det kan virke som om, at tiden er knap, er det vigtigt at prioritere dig selv og finde glæde i de små øjeblikke. Igen ”iltmasken skal på dig selv først!”.

Hør flere gode råd til hvordan, du som forældre undgår at blive tyndslidt i vores podcast.

Søg hjælp og aflastning

Som forælder til et barn med udfordringer, psykiske diagnoser eller i mistrivsel er det vigtigt at erkende, at du ikke kan eller skal klare alt selv. Vær ikke bange for at bede om hjælp og søge aflastning, når du har brug for det. Det kan være fra familiemedlemmer, venner eller professionelt. At have tid til at hvile og genoplade dine batterier vil hjælpe dig med at være en bedre forælder og give dig mulighed for at være mere tålmodig og støttende over for dit barn.

Find tid til at slappe af

Selvom det kan virke som en uopnåelig luksus, er det vigtigt at finde tid til at slappe af og lade tankerne flyve frit. Det kan være gennem meditation eller mindfulness-øvelser. Og husk: man kan meditere på mange måder og både lang og kort tid. Vigtigst er, at stillingen er behagelig og stabil, og at man giver sig selv en mental alenepause. Du kan også øve sig på at være i nuet og nyde øjeblikket. Når du skaber plads til ro og afslapning i dit liv, vil du finde det nemmere at tackle hverdagens udfordringer og være en bedre støtte for dit barn. Start i det små, hvis det virker uoverskueligt. Nogle gange kan fem minutters uforstyrret enetid gøre underværker!

Så husk…

At være forælder til børn med udfordringer eller særlige behov kan være en krævende opgave, der kræver en masse tålmodighed og energi. Men det er vigtigt at huske, at du også har brug for tid til at slappe af og tage vare på dig selv. Ved at acceptere dine følelser, opbygge et støttende netværk, prioritere selvpleje, søge hjælp og finde tid til at slappe af, vil du være bedre rustet til at håndtere udfordringerne og skabe bedre balance i dit liv som forælder. Du fortjener at tage vare på dig selv, så du kan fortsætte med at være den bedste forælder for dit barn.

Lyt til vores podcast “Hjælp! Mit barn har fået en diagnose”, Her vi tager fat på flere af de udfordringer, du står med som forældre eller pårørende, hvis du har et barn, som enten har en diagnose eller står overfor at skulle udredes.