Spark dialogen i gang om sikker internetfærdsel

Meget af børn og unges liv foregår i dag online. Og selvom internettet er et sted med uanede muligheder for at have det sjovt og være social med vennerne, kan den store digitale verden også være et skræmmende sted. Det kan være svært at vide som forældre, hvordan man kan åbne dialogen om barnets oplevelser på nettet og sociale medier. Derfor har vores eksperter samlet nogle tips til, hvordan I kan sparke en dialog i gang.

Høretelefonerne på og mobilen eller tablet i hånden. Det billede kan du garanteret se for dig. Bag skærmen er en verden, dit barn måske ikke inkluderer dig i, der både er magisk og skræmmende. Og det kan der være mange grunde til. Dit barn kan for eksempel:

  • Ikke være klar over, hvad det har været udsat for og derfor ikke snakke højt om det
  • Føle sig flov over det, der er sket
  • Være bekymret for, hvordan du vil reagere
  • Være usikker på, hvad det sætter i gang at tale om det
  • Være bekymret for, at der vil blive gjort hævn, hvis det snakker om det

Sikker online for børn med særlige behov

For nogle børn med særlige behov kan det være ekstra svært at gebærde sig online. Et barn med impulsiv adfærd, der kommer til at poste noget i et ophedet øjeblik, inden han eller hun når at få tænkt sig om, kan komme i problemer med vennerne. Eller måske får man sagt ja til noget, man ikke har lyst til, fordi man har svært ved at sætte grænser.

Sociale medier kan også stjæle unødig meget opmærksomhed fra familielivet, fritidsaktiviteter offline eller skolearbejdet. For nogle børn kan det også udløse stress hele tiden at være på.

De voksne omkring barnet har derfor en opgave i at følge med i, hvordan han eller hun færdes på nettet, om det er et rart og trygt sted at være og guide barnet til at navigere sikkert. Hvis vi vil problemerne til livs, er vi voksne nødt til at spørge ind, lytte og acceptere, at livet online er ligeså vigtigt som det offline.

Tips til at starte dialog

For at starte en dialog og at blive inkluderet i dit barns online liv, så du kan hjælpe, hvis der opstår udfordringer der, har vi samlet en række tips:

  1. Erkend at dit barn i dag bruger nettet til både lektier og til at tale med deres venner. Det er en vigtig del af hele hans eller hendes liv.
  2. Lad ham/hende mærke, at du er oprigtigt interesseret i hans/hendes liv – både offline og online.
  3. Få dit barn om at vise dig, hvad han eller hun kan lide at lave online. Hvilke apps hitter, og hvad bruger man dem til?
  4. Vær positiv og ikke-dømmende – men også åben, hvis du er bekymret over noget.
  5. Spørg om dit barn er bekymret for noget, og lad han/hende vide, at han/hun kan komme til dig.
  6. Spørg dem om deres venner online. Hvordan ved de, de er, hvem de siger, de er?
  7. Spørg ind til fællesskaber og kommunikation. Er alle fra klassen/fodbold/dans med? Hvordan er tonen? Hvad er god stil, når han/hun taler med venner online?
  8. Lyt til årsagerne til, at dit barn vil bruge apps eller en særlig hjemmeside, som du ikke synes er egnet, så I sammen kan tale om disse.
  9. Spørg dit barn, hvad, de synes, er okay for børn i forskellige aldre at lave online, så de føler sig involveret i beslutningsprocessen.

For mere inspiration, kan du gå til siden her.