Tips til at jonglere hjemmearbejde og hjemmeskole

“Hjælp mit sogn er ramt, og skolen er lukket!“

Du har garanteret samlet en god portion dårlig samvittighed sammen igennem de sidste mange måneders nedlukning og har svært ved at føle dig produktiv. Du har måske lige nået at smage på genåbningens glæder. Og så sker det: Dit sogn lukker ned, og undervisning er igen trukket hjem… Mange af os får deja-vu til hjemmeskole og en hektisk tid.

Men frygt ikke – fordi

  1. Udsigterne er gode. Ungerne skal snart afsted igen.
  2. Du har prøvet det før. Det skal nok gå.
  3. Fandt du aldrig en rigtig god rytme under nedlukningen, finder du her gode tips til at jonglere hjemmearbejde og hjemmeskole!

Tal med din arbejdsplads om jeres situation

Hvis dit barns skole er lukket ned for en periode, eller dit barn af andre årsager ikke er tilbage i skolen, kan det være en god idé at vende jeres familiesituation med din arbejdsplads, så I kan tage en snak om mulighederne for at være fleksibel i løbet af dagen og måske flekse nogle timer og genoptage arbejdet om aftenen. Husk at passe på dig selv, så du ikke bliver stresset.

Du kan også kigge i din overenskomst, hvis du har sådan en, hvor den nuværende situation er beskrevet og hvordan du skal håndtere det.

Åbenhed overfor din arbejdsgiver kan lette bekymringerne fra dine skuldre og måske lette lidt på den dårlige samvittighed.

Du skal være forælder, ikke lærer

Den her ville du måske ønske, du var stødt på under første nedlukning! For mange kan sikkert nikke genkendende til, at forældre tog lærerrollen, da landet først lukkede ned i 2020.

Men der er forskel på at hjemmeskole på fuld tid, og så hjemmeskole i en tid, som vi er i nu.

Du skal nemlig ikke undervise dine børn, men hjælpe dem med at lave de lektier og opgaver, som skolen giver dem for, og at hjælpe dem med at deltage i online undervisning i løbet af dagen.

Kontakt eventuelt skolen, hvis du har brug for gode råd eller sparring til, hvor du kan finde dine børns lektier eller assistere med de tekniske udfordringer, der kan være ved digital undervisning.

Her hos Drive hjælper vi også familier til en dybere forståelse af, hvad der er på spil hos barnet. Vi giver støtte, sparring og strategier til håndtering af konflikter og bedre trivsel i hverdagen. Læs mere om vores Forældresparring her.

Lav en god arbejdsstation og -rutine for både dig og dine børn

Pre-corona, hvis du overhoved kan huske den tid, var der garanteret flere faste rutiner hos jer med morgenmad, tøj på og ud af døren til skole og arbejde. I disse tider kan det hele flyde lidt sammen, og det kan være en fin idé at genoprette noget af struktur, så I ikke ender med at leve i jeres nattøj ved spisebordet hver evige eneste dag.

Hvis pladsen tillader det, kan det være fint at du har et fast arbejdssted, hvor du stadig har mulighed for at hjælpe børnene, når der er et behov for det.

Strukturer jeres dag

Udover de faste rutiner om morgenen, kan skemaer for både dig, din partner og de børn, der er hjemme være en god idé, så alle ved, hvad dagen bringer. Du kan downloade vores bud på et skema helt gratis her.

Involver gerne dine børn og hør, hvordan de gerne ser at dagen bliver struktureret, og hvordan de kan have et medansvar.

Husk at indsætte tid til hinanden, pauser, eller såkaldte “brain breaks”, så dagen ikke bliver fyldt ud, hovederne får lidt ro indimellem og I får rørt kroppene lidt. Det kan du læse mere om lige nedenunder.

Tag pauser i løbet af dagen

Brain breaks er små, korte og aktive pauser, der giver ny energi og øger indlæringsevnen og koncentrationen.

Skoleidræt har en række øvelser, du kan få inspiration af. Prøv fx hoppeleg, 1-2-3 eller meditation.

Støt dit barn

Der kan være mange grunde til, at dit barn er hjemme fra skole. Faktisk oplever flere sårbare elever et uønsket og ufrivilligt skolefravær, og de har store udfordringer i forhold til at vende tilbage til skolen.  Måske kæmper de med angst, social isolation eller andre udfordringer.

Samtidig vil der være brug for mere støtte, jo yngre dine børn er. Giv dig selv lov til at sørge for din families behov, uanset om det er aldersbetinget eller på grund af andre ting, uden at føle skyld.

Få hjælp fra familie og venner

Send børnenes lektier videre til familie eller venner, og lad dem mødes med børnene over facetime, mens du er effektiv med dit arbejde. Det kan også være at en i jeres kreds kan komme og gå en tur med ungerne i løbet af dagen, så du også får lidt mental ro og alenetid.