Julen byder på hygge med familie og venner, god mad og fri fra arbejde og skole. Det lyder skønt for langt de fleste. Men for nogle børn og unge (og derved deres familier) er julen også en tid med mere uro, flere konflikter og nedsmeltninger. For det kan opleves som en tid med overvældende mange mennesker, mangel på rutiner, fravær af orden og struktur og et overflod af visuelle indtryk, lyde og lugte, der forstyrrer.
Her har vi samlet fem enkle tips til de mange sociale arrangementer, som julen byder på. For hvordan kommer man bedst muligt igennem, hvad der for nogle føles som et langt og kaotisk julemaraton af sammenkomster?
Struktur og forudsigelig er godt for mange neurodivergente børn. Hav derfor gerne en synlig kalender for december, som I kan vende tilbage til. Vær hele tiden så præcis som muligt. Hold også gerne fast i så mange af hverdagens rutiner, som muligt. Spis den samme morgenmad i juledagene, og sørg for den samme dagsstruktur og aftenritualer, hvor det er muligt.
Find ud af hvordan dit barn bedst og mest effektivt kan sige fra, når I er til noget. Måske skal I aftale et enkelt ord, et hemmeligt tegn eller lave et lille kort, som betyder ”jeg har fået nok”. Gør det nemt at gøre det rigtige. Aftal inden, I tager til noget, hvordan pausen kan se ud. Skal I fx have en iPad med, og aftale et sted, hvor dit barn kan trække sig hen? Og generelt i december: Sørg for sociale pauser og altså dage, hvor I ikke skal noget!
Snak om inden, hvad man kunne tale med de andre om. Man kan også øve sig på snakkene. Er det VM i håndbold? Hvad man kan lave i snevejret udenfor? Eller måske et projekt, barnet er optaget af på skolen? Når man øver sig på de sociale relationer, er det dog godt at have en tryghedsperson, men kan vende tilbage til, når det bliver svært. Eller en, der kan hjælpe videre, hvis man kommer i en situation, hvor man ikke ved, hvad man skal svare.
Måske dit barn kun vil spise meget få slags madvarer, eller ingen mad, når ikke det er hjemme? Måske det kun kan sidde ved bordet i ti minutter? Det kan være svært at vide, hvor langt man skal gå for at imødekomme barnets krav. For at minimere konflikter til sociale arrangementer, er det vigtigste dog, at I har aftalt på forhånd, hvad der er ”tilladt”, når I skal være sammen med andre. På samme måde, er det en god ide at tale med værten inden, omkring hvilken mad dit barn kommer til at spise. Måske du skal medbringe egen mad til dit barn?
Det at være sammen skal være rart for både barn, forældre og værter/gæster. For jul handler om at være sammen og have det godt med dem, man holder af – ikke om at håndhæve traditioner for en hver pris. Derfor er forventningsafstemning det allervigtigste. ”Det kan godt være, jeg tager nogle gulerodsstænger og pomfritter med selv; det har ikke noget med din julemad at gøre. Sådan bliver måltidet bare rarest for os alle”. Og hvem har sagt, at pomfritter ikke er julemad? Hvis de serveres til jeres jul, er det vel jeres julemad?!