Træning af gode vaner

Sommeren er det ideelle tidspunkt at træne de vaner, der gør dit barns hverdag lettere, når skolen starter igen. Vi har samlet nogle idéer, der træner “gode hverdagsvaner” og færdigheder, dit barn skal bruge, når han eller hun skal tilbage i skole.

Træn specifikke færdigheder

Opfordr til aktiviteter, hvor dit barn træner specifikke færdigheder. Fx brætspil, hvor dit barn både kan øve sig i at vente på tur og lytte til andre uden at afbryde. I kan også tage en omgang læsebingo – det er en sjov og motiverende måde at øve læsning på.

Lav legeaftaler

Inviter meget gerne til legeaftaler med klassekammerater eller andre venner, hvor sociale kompetencer trænes.

Ned for serviceniveauet

Skru ned for serviceniveauet! Er dit barn vant til at klare en masse selv, vil det hjælpe det med at klare sig i skolen. Så øv dig i at tøjle dit servicegen.

Lyt, genfortæl og svar

Træn dit barn i at lytte til beskeder, genfortælle og svare på spørgsmål – fx når I taler om næste dags program, eller hvordan dagens udflugt er gået.

LÆS OGSÅ: Træning af (nem) matematik, skrivning og læsning i sommerferien.

Morgenrutiner

Øv jeres morgenrutine! En god start på skoledagen er vigtig, og nu har i masser af tid til at få den til at sidde lige i skabet, den morgenrutine!

Mestringstrategier

Træn gerne mestringsstrategier, dit barn øver i fx skolen – altså tilpasninger, som gør hverdagen nemmere og betyder, at dit barn mærker sine udfordringer mindre. Det kan være alt fra vejrtrækningsøvelser, hvis systemet stresses til hjernepauser og det at gå til en voksen, hvis noget bliver svært. I en sommerferie er der ofte mere tid og plads til at støtte dit barn i at øve sig på dette.

Og så lige lidt om skærmtid… 

For skærmen er måske ekstra på i sommerferien, fx til at se film eller spille.

Gaming og videospil er hverken godt eller dårligt. Det hele kommer an på, hvor meget dit barn spiller, og hvad der ellers får lov at fylde i ferien. Læs gerne Sundshedsstyrelsens anbefalinger til brug af skærm.For at sikre en god balance er det generelt en god ide at:

  • Lave en plan sammen med dine børn for at inkludere dem i en afbalanceret skærmtidsplan
  • Blive enige om, hvilke spil, hvor mange timer og hvornår de kan spille. At spille for mange timer om dagen kan forhindre dem i at deltage i andre aktiviteter… find det, der virker for jer som familie og som samtid giver masser af plads til, dit barn kan fordybe sig i andre ting.
  • Opfordre dine børn til at vælge spil, der giver dem mulighed for at dyrke venskaber. Mange online spil er en glimrende mulighed for at være i fællesskaber med fx klassekammerater eller andre venner og bekendte.

Sundhedsstyrelsens har samlet nogle konkrete råd, som hjælper forældre til, hvordan de kan kan hjælpe deres børn og teenagere med at omsætte anbefalingerne om skærmbrug i fritiden til konkrete handlinger.