10 tips til den gode eksamensforberedelse

Du kan ikke komme udenom det: eksamen venter forude, og du ved, at du skal forberede dig. Men hvordan gør man egentlig det? Læs med, og bliv klogere på, hvordan du får det bedste ud af din eksamensforberedelse.

1. Beslut dig for, at du nu vil arbejde aktivt det næste stykke tid

Forstyrrelser er der nok af, og der er sikkert hundredvis af andre ting, du hellere vil lige akkurat nu. Men aftal med dig selv, at du i det næste stykke tid vil fokusere på din eksamensforberedelse. Det kan hjælpe med at blive bevidst om overspringshandlinger og at du hurtigere kommer tilbage til dit fokus.

2. Fjern unødige notifikationer

Sæt mobilen på lydløs, og læg den væk eller vend skærmen nedad, så du ikke kan se de notifikationer, der popper op på din skærm. Generelt er det et godt råd at slå notifikationer fra på din mobil eller computer. Allerbedst vil det være, hvis du helt slår notifikationer fra, så du ikke bliver unødvendig forstyrret under din eksamenslæsning i dag, og i dagene op til eksamen. Notifikationer er nemlig skabt for at holde dig aktiv på medierne, men det gør samtidig at din hjerne aldrig for ro – og det har du brug for i perioden her.

3. Lav en plan for dagen og smid pauser ind undervejs

Godt så! Du har taget en beslutning om at være fokuseret det næste stykke tid og har fjernet unødige notifikationer.

Du er nu klar til at forberede dig på eksamen, men det er vigtigt at huske på, at din hjerne også har brug for pauser undervejs. Derfor kan det være en god idé at planlægge din dag, hvor pauser er sat ind.

Det varierer fra person til person, hvor lang tid du kan koncentrere dig. For nogle kan 45 minutter være fint, for andre er det 25 minutter, hjernen kan koncentrere sig aktivt. Prøv at tage tid på, hvor lang tid du kan arbejde indtil overspringshandlingerne banker på.

Hvis du har opmærksomheds- eller koncentrationsproblemer, kan dét at læse til eksamen eller læse lektier i længere tid være ekstra udfordrende. Det betyder højst sandsynligt også, at du vil have behov for flere pauser og for at dele dagen op i endnu bidder for at komme igennem det hele.

Husk at holde pause, når din hjerne ikke kan koncentrere sig længere, uanset om det er efter 45, 25 minutter eller noget helt tredje. Nedenunder kan du læse om en god teknik til at strukturere din forberedelse.

Pomodoro: god teknik til at øge din koncentration

Pomo-hva-for-noget?

Pomodoro betyder tomat på italiensk, og metoden skulle være udviklet ved hjælp af et æggeur, der var formet som en tomat.

Pomodoro metoden går i alt sin enkelthed ud på, at du arbejder fokuseret i 25 minutter og holder en pause bagefter på 5 minutter. Det gentager du af fire omgange og femte gang holder du en pause på 30 minutter.

Så din forberedelsesdag vil altså se sådan ud:

  • Arbejd 25 minutter
  • Pause i 5 minutter
  • Arbejd 25 minutter
  • Pause i 5 minutter
  • Arbejd 25 minutter
  • Pause i 5 minutter
  • Arbejd 25 minutter
  • Pause i 5 minutter
  • Pause i 30 minutter
  • Gentag indtil du har “fri”

Hvis I har et æggeur i hjemmet, kan du bruge det, men du kan også bruge din telefon til at sætte et ur. Ellers kan du bruge vores Youtubevideo, der tæller ned for dig, så du ved, hvornår du har pauser.

 

Pomodoro-teknikken virker, fordi det er lettere at holde koncentrationen i et bestemt tidsrum, så du ved, at dine overspringshandlinger kan udskydes, samtidig med at hjernen får de pauser, den har brug for. Win win! 🙂

4. Pauser

Hvad kan du lave i dine pauser?

Du kan måske have lyst til at ty til TikTok eller Netflix, men det hjælper ikke din hjerne til at få den ro, den har brug for.

Derfor har vi lavet et indlæg, men 10 ting du kan gøre i dine pauser.

Det kan du læse mere om her 

5. Sørg for at sove godt

Hjernen har brug for søvn, faktisk mere end du tror. Du skal nemlig have mellem 8-10 timers søvn hver nat, for at din hjerne fungerer optimalt.

Hvis du ikke får nok søvn, påvirker det din koncentration.

Prøv at tænk over, hvor mange timers søvn, du har fået den sidste uge. Det er højst sandsynlig ikke nok, vel?

Undersøgelser viser nemlig at hele 75 % af unge på 15 år sover under 8 timer om natten.

Her er vi tilbage til mobilen og notifikationer: For at kigge på din skærm op til sengetid kan gøre det sværere for dig at falde i søvn og hvis du har lyd på telefonen under søvnen, vil det forstyrre den søvn, du har brug for.

Det bedste råd er at have telefonen på lydløs og at lægge mobilen væk to timer før sengetid. Og gerne et andet sted end du sover, for det kan også påvirke din søvn. Det virker måske svært, men sig til dig selv, at det kun er indtil eksamen er overstået. Der er ikke noget, der haster så meget, at du ikke kan se det i morgen. Det lover vi!

6. Spis sundt

Cola, kager, slik og energidrik. Det er sikkert dét, du har lyst til at spise og drikke, når du skal forberede dig til eksamen. Og det forstår vi godt!

Men! Søde sager hjælper faktisk kun i kort tid, og det er en endnu bedre investering i din læsning, hvis du spiser sundt i løbet af dagen, både til snacks og aftensmad.

Sunde snacks kunne være: frugt (fx æbler og bananer), nødder (fx mandler og cashewnødder), rosiner, grøntsager (fx peberfrugt og agurk)

Tag en snak med dine forældre om, at I op til eksamen kan have sunde snacks til rådighed og spise lidt flere grøntsager til aftensmad.

7. Dyrk motion

Åh, du har sikkert hørt det før: Motion er godt for dig.

Faktisk er det også godt for din hjerne. Motion giver nemlig hjernen en pause, så der er plads til nye idéer, og så det du har læst lagrer sig bedre, og så gør det din koncentration bedre med pauser. Og det er noget, der kan gøre din eksamensforberedelse nemmere.

Start i det små og med noget, du synes er sjovt. Måske kan du finde en video på youtube, hvor du kan prøve et danse move af, eller måske kan du lave en aftale med en ven om at spille fodbold. Og ellers er den gode klassisker også et godt bud: en løbetur.

8. Gør noget godt for dig selv

Det kan være et hårdt, sejt træk at læse til eksamen, så derfor er det vigtigt at gøre noget godt for dig selv undervejs, evt i dine pauser.

Ring til en god ven, tag et bad, lav en lækker mad til dig selv, tegn en tegning, eller gør noget andet, der gør dig glad.

9. Lad være med at slå dig selv i hovedet

Det er ikke altid lige nemt at koncentrere sig, og hvis den ene overspringshandling tager den anden, du er meget træt eller du bare ikke har motivationen i dag, så lad være med at slå dig selv oven i hovedet. Det er helt naturligt, og vi tør godt love dig for, at alle har været der.

Det bedste er at acceptere, at sådan er det lige nu, og at holde en pause, gerne hvor du gør gerne noget, du kan lide, og så prøve at vende tilbage til forberedelsen igen.

Prøv også at hør dine forældre, din lærer eller nogle venner om, hvordan de gør, når de har svært ved at koncentrere sig. Det kan være rart at tale med andre om, så du ikke bøvler med det alene.

10. Klap dig selv på skulderen

Når det går godt, når du er koncentrere dig og læsningen bare flyver dig ud af, så husk at klap dig selv på skulderen. Prøv at lægge mærke til, hvad det var, der fungerede. Det kan du måske hive frem, når koncentrationen tager et dyk.