10 tips til mentale pauser under lektielæsning

Du har en opgave for, og deadlinen nærmer sig. Du kan måske have lyst til at lave en all nighter op til afleveringsdato, men det er vigtigt at holde pauser undervejs for at få det bedste ud af din læsning og give din hjerne den ro, den også har brug for. Vi har samlet 10 tips til mentale pauser til din lektielæsning her.

1. Bevæg dig

En hel dag foran skærmen eller med snuden i bogen. Du sidder meget ned i skolen og så igen når du laver lektier. Men din krop har godt af at blive aktiveret ind i mellem. Når du bruger din krop får din hjerne samtidig en pause. Samtidig får du gang i blodomløbet og mere ilt til hjernen – det gør dig mere idérig og klogere, og måske også gladere?

Løb en tur, lav 10 englehop, tag en hurtig omgang fodbold med nogle venner, eller gør noget andet, du kan lige at lave.

2. Kig ud af vinduet

Gaaab! Det lyder måske ekstremt kedeligt, men det kan faktisk være en god idé at lave absolut ingenting – bare i et par minutter. Og så er det en god måde for din hjerne at lade op, så du er klar til næste forberedelsesblok i dit program.

3. Power nap

Kender du det udtrykket “sov lige på det” ? Hvis du er træt, når du når til din pause, eller du er kørt fast i en opgave, der bare ikke vil løses, så kan en power nap være lige sagen, der hjælper dig videre.

Helt generelt er nok søvn nødvendigt for at din hjerne kan fungere optimalt, men derudover bearbejder din hjerne det stof, du læser, mens du sover, så det hænger bedre fast.

Du behøver faktisk ikke engang sove rigtigt, for når du hviler dig, hjælper din hjerne med at komme ned i gear og bearbejde tingene for dig.

4. Gå en tur

Hvis du ikke lige er hooked på englehop og fodbold, så kan en tur gøre underværker. Hjernen har brug for ilt for at fungere en hel dag og en gåtur får dig samtidig væk fra skærmen og bogen, så hovedet får et hvil.

5. Meditation

Uuuhmmmmm…… Tænker du på munke i orange klæder, når du hører meditation. Måske tænker du endda, at det ikke er noget for dig? Så læs lige videre og tag en udfordring op!

For hvis du har en stram deadline på en opgave, eller dine lærers lektier falder lige oven i hinanden, kan det være stressende, og din hjerne kører sikkert på fuld drøn. Meditation kan være med til at få dit stressniveau ned og give hjernen en velfortjent pause.

Der findes mange gode meditationsøvelser på nettet. Her er en, vi er glade for:

6. Tank op

“Uden mad og drikke duer helten ikke”. Den sætning har du sikkert hørt før. Og den dur også, når du læser lektier. Tag en sund snack eller drik noget vand i din pause for at tanke systemet op og bliv klar til næste læsningsfase.

I vores tips til god eksamensforberedelse, kan du fine gode ideer til sunde snacks

7. Lav overspringshandlinger

Overspringshandlinger er uundgåelige. Men så længe de bruges konstruktivt, kan de give dig netop den energi, du har behov for. Får du lyst til en overspringshandling så sig til dig selv, at du vil gøre det i pausen. På den måde sikrer du, at overspringshandlingerne ikke tager overhånd.

8. Væk fra skærmen

Snappen, TikTok og Netflix er ikke pauser. De holder nemlig stadig din hjerne aktiv og slider på din koncentration. Gem de sociale medier og den fede serie til “når du har fri” og er færdig med dagen forberedelse.

9. Træk vejret

Hvis meditationen bliver lidt lovligt langhåret, så kan du prøve at have fokus på din vejrtrækning – prøv bare i 2 minutter. Sæt et ur, luk øjnene, og læg mærke til vejrtrækningen, der hvor du mærker det tydeligst – fx luften ind og ud af næsen, brystkassen der udvider sig og trækker sig sammen eller maven der ryger ind og ud.

10. Gør noget, du synes er sjovt

Nogle gange kan det være godt at gøre noget godt for dig selv i en pause. Det giver energi at lave noget, der gør dig glad.

Ring til en god ven, tag et bad, lav en lækker mad til dig selv, tegn en tegning, eller gør noget andet, du har lyst til.