8 gode grunde til at lege med dit barn

Som forælder til børn med særlige behov kan hverdagen være fyldt med ansvar, udfordringer og bekymringer. Og netop derfor skal du huske at lege! For i en travl voksenverden kan legen være et tiltrængt afbræk og en måde at få mere balance, hjælpe med at håndtere stress og stimulere din mentale og fysiske sundhed. Dertil kommer de uforglemmelige øjeblikke med dit barn, som legen også giver – og de vigtige færdigheder, I faktisk kan træne sammen gennem legen. For børn er leg afgørende for deres kognitive, følelsesmæssige, sociale, kreative og fysiske udvikling.

Er du forsat i tvivl om, hvorfor du skal lege mere i din hverdag? Så er her 8 gode grunde!

1. Fremmer kreativitet

Bygger du ofte LEGO, leger med modellervoks eller tegner billeder? De fleste voksne svarer nok nej til det spørgsmål. Men leg stimulerer fantasi og kreativitet. Det hjælper dig med at tænke ud af boksen, finde nye løsninger på problemer og generelt være mere nysgerrig. Vigtige evner at øve sig på – ikke kun for børn men også for os voksne!

Savner du ideer til lege, der specifikt styrker kreativiteten? Læs mere her!

2. Styrker samarbejde

At lege sammen involverer ofte samarbejde. Leg øver os på den måde i at arbejde som en del af et hold, tage hensyn til andres ideer og finde løsninger sammen. På den måde træner I også jeres indbyrdes kommunikation; for der er brug for I taler sammen og lytter til hinanden i leg.

3. Træner sociale færdigheder

Leg er en naturlig arena for at øve sociale kompetencer, da det involverer interaktion, kommunikation og samarbejde. Gennem leg lærer børn at forstå og håndtere følelser, der opstår når man skal deles, vente på tur eller bare blive enige om en leg. Du og dit barn træner på den måde bl.a. tålmodighed og empati, hvilket er afgørende sociale færdigheder.

4. Fremmer kognitive evner

Læring gennem leg udfordrer børn og voksnes kognition. Det kan træne jer i at forstå matematik, videnskab og sprog på en sjov og anderledes måde, end med hovederne begravet i skolebøgerne. Når I digter historier sammen, træner I sprogforståelse, når I spiller Sudoku eller Matador, træner I matematiske færdigheder og logisk tænkning, og når I lægger et puslespil, kræver det visuel opmærksomhed og mønstergenkendelse.

Har du brug for flere ideer til lege og aktiviteter, der fremmer kognitive kompetencer? Læs mere her!

5. Stressreducerende for både børn og forældre

Leg kan hjælpe dig som forældre til at slappe mere af, reducere stress og genskabe forbindelse til dit indre barn. Griner du fx, mens du leger, aktiverer du mange af kroppens muskler, og lattermotionen får hjernen til at frigive endorfin og andre humør- og velværestoffer som serotonin og dopamin. Legen kan også bryde den rutine, som vi voksne ofte oplever i vores daglige liv. Et anderledes element til hverdagen, som kan være langt mere tiltrængt end, vi tror!

6. Træner emotionel regulering

Leg kan være en tryg og uformel ramme, hvor man med sit barn kan udforske forskellige følelsesmæssige reaktioner i et sikkert miljø. Støder man på udfordringer eller regler, der kan være frustrerende, kan man øve sig på at håndtere frustration, finde løsninger og udvikle tålmodighed. Fx når man skal vente på tur, eller hvis man taber i et spil. At træne det er gavnligt for mange voksne og børn!

7. Øger selvtillid (og -værd)

Gennem leg har både børn og forældre mulighed for at opleve succes og mestring af forskellige opgaver og udfordringer. Det giver selvtillid og tro på egne evner at kunne opnå mål og overvinde hindringer. Dertil kommer, at fejl i leg er en naturlig del af processen. Det kan hjælpe med at reducere frygten for at fejle og fremme en mere positiv og selvsikker tilgang til udfordringer eller nye ting.

8. Styrker bånd og skaber minder

Når du leger med dit barn, skaber du tilknytning. Det er en chance for at forstå deres verden bedre og lade dem føle, at du er en vigtig del af den. At du interesserer dig for, hvad de interesserer sig for. Om det så er Minecraft, rundbold, Ludo eller Barbie, kan legen skabe fælles minder, som giver mulighed for reflektion og glæde i fremtiden. Det er en måde at være sammen på uden krav og forventninger til noget eller nogen.

Og husk: Nøglen til at skabe minder og styrke bånd er at være til stede og engageret i aktiviteten. Også en vigtig øvelse for mange voksne, som tit kan have hovedet andre steder end i nuet.

Så næste gang dit barn spørger dig, og du allermest har lyst til at sige, “Jeg har ikke lige tid til at lege,” så husk, leg er en god investering i tid! Både for dig, dit barn og jeres indbyrdes relation. Så kom ned på gulvet, byg LEGO, sæt dig bag PC’en eller tag en tur i parken – du fortryder sjælendt leg!

Savner du gode ideer til, hvad du og dit barn skal lave? Her er nogle helt konkrete ideer til lege og aktiviteter, som styrker forskellige færdigheder.